25.1 C
Бургас
вторник, юли 6, 2021

Честита забрана, непушачи!

   Въпреки, че 1-ви юни се свързва с Международния ден на детето, тази пушачгодина водеща тема за българите бе налагането на въведената от правителството промяна в Закона за здравето, която официално забранява тютюнопушенето на закрити обществени места. Нарастващото вълнение около тази тема започна да се усеща още преди седмици, като последните три дни направо ескалира. Медиите разпалено отразяват различни мнения, канят всякакви специалисти от Здравния сектор да коментират, ощетени пушачи се жалват наляво и надясно в социалние мрежи, а непушещите ликуват.

 

   Със сигурност темата е достатъчно сериозна, за да не бъде подмината с лека ръка. Тук става въпрос не само за вечната конфронтация между пушачи и непушачи, и кои с кои е по-редно да се съобразяват. Всъщност проблемът, който се корени дълбоко, е колко нетолерантен, несъобразителен и невеж може да бъде българинът. И то що се отнася до собственото му здраве, и дори до здравето на собственото му дете.

  Беше се превърнало в неписандроб на пушачо правило, пушачът да държи всички правомощия в заведенията, без капка замисъл дали това не е прекалено нагло спрямо непушачите. И не е ли някак логично, ако някой създава дискомфорт на друг, да се намери начин това да се отстрани?!

   Дори няма да коментирам ужасното чувство любими твои хора, с които искаш да се видиш на закрито публично място, да са пушачи. И макар и да са ти приятели, да злоупотребяват със здравето ти точно толкова безцеремонно, колкото би го направил един напълно непознат за теб и лишен от култура човек.

 

цигари    Наглостта на стадо пушачи може да достигне до такава степен, че гостуващ музикант в нощен клуб да бъде принуден да прекъсне няколко пъти своя лайф, поради задушаване от злокобния тютюнев дим. Какъвто именно беше случаят с последния концерт на Милена Славова в Бургас. Още едно доказателство, че българинът е свикнал единствено да граби с пълни шепи, но не и да мисли! Защото таксата за концерта не включва „вредни“ на музикантката, която иначе милите димящи фенове издигат на пиедестал.

   След дълги проточвания, отменяния и колебания на този така нужен и присъщ за цивилизованите държави Закон, най-после и българинът получи това, което му се полага – а именно правото на избор. Вече всеки сам за себе си ще решава дали иска да си причини цигарен дим или предпочита да си го спести. Поздравления! Крачка към Цивилизацията!

   А и по лични наблюдения, зарадваните от тази промяна в Закона изглеждат доста по-многобройни от т.н. му „жертви“. В случая няма ощетени! Просто има нужда от превъзпитани…

 

Невероятно, но факт – така заплашителните проверки се оказаха пълна пародия. Вярно, бе наблегнато на заведенията и училищата, но за тютюнев дим бяха ревизирани и места, на които едва ли би ви хрумнало да запалите цигара, като аптеки, стоматологични кабинети, клинични лаборатории и прочие. 

 

В Бургас инспекторите тръгнаха по обекти 9 часа след влизането в сила на забраната. В заведенията, които работеха и след полунощ обаче, никой не спря пушачите, нито пък дойде да ги провери, камоли да ги санкционира.

 

happy

 

bohem

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
69последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии