24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Бургазлии „четат заедно една книга“

По случай международния ден на книгата и авторското право, за първи път в България, бургазлии „четоха заедно една книга”. Ако се чудите какво точно пък значи това, веднага обясняваме – усмихнатият колектив на читалище „Изгрев 1909” Бургас взима активно участие в традицията в града да се организират интересни събития по западен модел. При това успешно.

 

Сънища

Въпросният формат е познат като “Един град, една книга” и се заражда в Сиатъл в края на 90-те години на ХХ в. В Бургас читалището интерпретира идеята като през целия ден по линията 211 на Бургасбус доброволци раздаваха брошури с откъси от най-новия роман – „Сънища” на писателя Явор Веселинов, с когото вече сме ви срещали. Празникът завърши с представяне на романа в библиотеката на Бургаски свободен университет. Самият автор разказа повече за книгите си, работата с ROI Books и не пропусна да се срещне и със Сложен репортер за интервю.

 


Ние пък не пропуснахме да разпитаме организаторите от читалище „Изгрев 1909” за гореща информация от кухнята. Оказа се, че въпреки съвпадението с предизборните кампании, организацията не е срещнала сериозни предизвикателства. Представителка на проекта – Донка Костадинова ни сподели, че денят е преминал гладко и „безаварийно”. Доброволците получили пълно съдействие от страна на общината и Бургасбус, но най-впечатлени останали от усмихнатите млади лица, посрещнали брошурата и идеята с ентусиазъм. Това пък, от своя страна, предизвика усмивки в цялата зала. Издателят на Веселинов – Иво Йотов от ROI Books дори си позволи да направи сравнение със столицата, където по думите му „подобна идея не би могла да бъде реализирана” заради по-трудно достъпната администрация.

 

 

Радослав КалчевСамият роман „Сънища” бе представен от Радослав Калчев – студент по, внимавайте, финанси в БСУ, който в свободното си време се изявява като звезда в състава на Театралното ателие в университета. За него това не е първо участие в подобно събитие, но той ни подшушна, че за първи път представя книга сам, без колеги актьори на сцената. И макар да нямаше кой „да му покрива гафовете”, както той сам казва, определено прочитът на избраните откъси впечатлиха цялата аудитория, включително автора – Явор Веселинов.

 

Какво още научихме от писателя за книгата му, любовта му към Бургас и морето, за проектите, които предстоят, четете на www.slojno.com в специалното интервю с Явор Веселинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии