23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

България – факти, с които трябва да се гордеем

 

Храм паметник Александър НевскиНапоследък българите често забравят колко стара е държавата ни и с колко много неща трябва да се гордеем. Ето няколко факта за България, с които да си припомним това.


1. България е една от най-старите европейски страни и единствената, която не е променила името си от основаването си досега.

2. Според статистиката се намира на 3-то място, след Гърция и Италия, по броя на археологическите си паметници.

3. Признаването на автокефалната Балгарска Патриаршия от Константинопол през 927 г. я прави най-старата в света. Българската ортодоксална църква предхожда Сръбската (1219) с 292 години и Руската (1589) с 662 години.

4. Българите са били първите, които са използвали кирилицата веднага след създаването й през IX век.

5. След приемането на България в Европейския съюз през януари 2007г., кирилицата става третата официална азбука в ЕС. България е втората европейска държава, след Гърция, която не използва латинска азбука и първата, която използва кирилицата, произхождаща от средновековната Българска Империя.

българската армия

6. Българската армия е единствената в света, която не е изгубила нито един флаг, въпреки активното си участие вав всички големи войни в Европа, състояли се след края на 19 век.

7. Първата въздушна бомба във военната историята била разработена от българските военновъздушни сили по време на Балканстака война и е била използвана на 16 октомври от лейтенантите Радул Милков и Продан Таракчиев.

8. Райна Касабова е първата жена взела участие във въздушна мисия, осъществена на 30 октомври 1912г.

9. Първият борец в света с 1500 победи и само 2 загуби е българинът Дан Колов.

10. Първият ръчен часовник е бил изработен от българина Петър Петров.

Джон Атанасов11. Създателят на първия компютър в света е българинът Джон Атанасов. Компютърът е създаден между 1939 и 1942г. в Айова, с помощта на американския студент Клифорд Бери.

12. Според резултатите от международните IQ тестове и SAT, България се нарежда на второ място.

13. Най-старото златно съкровище в света е намерено в България. Откритите златни предмети са на повече от 6000 години.

14. Песента „Излел е Дельо хайдутин“, в изпълнение на Валя Балканска, е изпратена в космоса на борда на Voyager I. Песента е част от колекция, събрала най-значимите за нашата цивилизация произведения и артефакти.

 

 

 

Валя Балканска

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии