27.1 C
Бургас
сряда, юни 29, 2022

БГ реалността: Наистина ли смятате, че Биг Брадър е низост, пошлост и простотия?

Малък крайбрежен ресторант. Много хора, всякакви. Пържена риба цвърчи навред и наливна бира се лее в зажаднели гърла. Потен сервитьор, когото страхливо питам, може ли малко хляб, нервно отговаря: „Сигурно може“. Не смея да извися тон, нито да вдигна глава. Не съм сред свои. Сред морски съм. И не смея да попитам има ли зехтин – знам, че ще се изтълкува като претенция и префърцуненост. Сервитьорите по нашето окаяно Черноморие са особена порода хора – най-често намусени и сякаш войнствено отмъстителни за това, че сервират точно на сънародниците си.
Но не за тях ми е думата. А за хората от съседните маси. Най-често с шорти, потници и посивели джапанки чувам едните до мен възбудено да обсъждат някаква „у-ни-кааал-на“ песен на Галена, въпреки, че Галена на живо и без грим грам не била уникална – оня ден я видели в мола да купува някакви бижута и осъзнавала, че е толкова грозна, че не си свалила черните очила. (Мило момиче – не те познавам и никак не харесвам „творчеството“ ти, но съм те виждала на живо и си супер красива мацка, още повече без грим!)
Друга една, с кукуригу и черно под ноктите, от съседната маса обяснява с пискливо безсрамие и без грам притеснение, че може и да пречи някому с крякането си, поредния епизод на „Биг Брадър“. С нестихващ ентусиазъм и шум продължи да твърди убедено кой ще остане до края в шоуто и кого ще изгонят. На „Тая със силикона“ и „оная циганката“ обърна подробно внимание.
Друг един, съвсем наблизо, докато жена му дъвчеше, а той отпиваше от мазна чаша нещо като ракия, псуваше някой, който го бил ядосал, щот му признал, че си бърка в гъза. Жена му кимаше разбиращо и обсъждаха нещо за някакви лайна.
Не си доядох сафрида. Не си изпих Stella-та. Не дочаках хората, които чаках. Взех си колелото и бавно подкарах нанякъде. Искаше ми се да не съм на българското Черноморие. И ми се искаше да Ви питам, наистина ли смятате, че Биг Брадър е низост, пошлост и простотия? Ма идеален си е, да знаете!
И-де-а-лен!
И много ни отива.
Не на България.
На това, което остана като народ.

Автор: Мира Добрева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
69последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии