10 C
Бургас
петък, април 9, 2021

Три кораба на ИАППД монтират новите знаци по река Дунав

Монтиран километричен знак при с. Станево, Област Монтана
Монтиран километричен знак при с. Станево, Област Монтана

Кораби на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) са ангажирани с подновяването на бреговите навигационни знаци и фарове по р. Дунав, доставени по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Мобилна група от служители на Агенцията и екипажите на „Каблешков“, „Дунав“ и „Вит“ до момента са монтирали конструкциите на 7 брегови фара в района на населените места Куделин, Ново село, Гомотарци, Видин, Симеоново, Долни Цибър и Огоста. Готови са и фундаментите за монтаж на конструкциите на още 5 фара.

Монтирани брегови знаци в гр. Тутракан
Монтирани брегови знаци в гр. Тутракан

До момента в различни участъци по българския бряг са монтирани 300 километрични знаци и 80 знаци, които указват състоянието на навигационно-пътната обстановка – място за маневриране, престои, забрани.

Доставени са и 160 плаващи навигационни знаци /буйове/, с които ще се подменят съществуващите до момента. Тяхната функция е обозначаване на корабоплавателния път.

Стартирал е процес на въвеждане на разработена в рамките на проекта система за мониторинг, която позволява проследяването на състоянието и местоположението на буйовете и бреговите фарове. Основно ще се отчитат случаите на опит за кражба, повреда и промяна на местоположението на навигационния знак. Мониторингът ще се извършва дистанционно от експерти на ИАППД.

Монтиране на маркираща лампа към плаващ навигационен знак
Монтиране на маркираща лампа към плаващ навигационен знак

Друг успешно изпълнен компонент от проекта е изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав. В момента ИАППД е в процес на подготовка на документация за уведомяване на Агенцията по геодезия, картография и кадастър по компетенция и общините за изпълнената мрежа и геодезичните точки, които попадат в съответната община.

 

Компоненти от проекта са изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав, доставките на 160 светещи плаващи навигационни знаци, 980 брегови навигационни знаци, 20 светещи фарове, монтирането на 9 автоматични хидрометрични и метеорологични станции и инсталацията на 9 електронни табла за визуализация на получените данни.

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ №ДОПТ-33/09.10.2013 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос IV „Подобряване на условията на корабоплаването по морските и вътрешно-водните пътища“, номер на проекта BG161PO004-4.0.01-0007

Монтиран брегови фар
Монтиран брегови фар

Обща стойност на проекта: 3 488 507 лв.

Източници на финансиране:

  • Европейски фонд за регионално развитие – 2 965 231 лв. (85%)
  • Национално съфинансиране – 523 276 лв. (15%)

Управляващ орган на ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г.; Дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Бенефициент: Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“

 

Начало на проекта: 09.10.2013 г.

Край на проекта: 30.09.2015 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии