24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Сподели (ме)

В ерата на свръх комуникациите, когато всичко е споделено и постоянно в някоя от социалните мрежи индивидът може да се почувства (не)значим, ставаме свидетели и на един друг феномен. Голяма част от хората споделят само когато правят нещо интересно (най-често от консуматорски тип), като си мислят, че това ги прави щастливи. А какво всъщност се получава: споделяш, че се забавляваш с приятели, и когато забавлението свърши, ти нямаш какво повече да споделиш и везната се накланя в другата посока. Най-често в същия този момент някой друг споделя как той се забавлява и това те прави нещастен, а в последствие и другия – в един момент забавлението не може да продължи, а ние, като жертви на консуматорската ера, почти нямаме друг начин да демонстрираме благосъстояние и приятност, освен чрез изконсумирани продукти. Това е т.нар. oversharing syndrome.

 

Социални мрежиСъщото е когато се разхождаме и виждаме по случайните минувачи или магазини неща, които лично ние бихме искали да притежаваме. Т.е. ние най-често си купуваме неща, защото знаем, или предполагаме, как ще се почувстват другите хора, когато ги видят върху нас, а не защото самите ние ги искаме за себе си.

Вредата от това е, че започваме да правим/потребяваме неща, само защото знаем, че на т.нар. условна група от индивиди – „другите” ще им хареса или, при успешно стечение на обстоятелствата, ще ни завидят.

 

Създава се своего рода изкуственост и Аз-ът остава на заден план, тъй като ние не споделяме неща, които смятаме, че няма да направят впечатление на никой или евентуално биха направили негативно такова. Губим същността си и заличаваме уникалността си. Някои от ежедневните и естествени процеси са обикновени, а ние ги оставяме на заден план поради липса на значимост. Изводът е – пропускаме да отдадем нужната значимост на малките неща, на обикновените и механизирани процеси в живота ни, и по този начин изпускаме десетки, ако не и хиляди възможности да подобрим общото си ниво на лично щастие.

 

Мат КилингзуърдВ една своя презентация изследвачът Мат Килингзуърт казва „Ако искате да бъдете по-щастливи, останете в момента”.  Или иначе казано концентрирайте се върху това, което правите а не върху това, което бихте искали или си мислите да правите. Изследването на тогавашния студент от Харвард е направено заедно с психологът Дан Гилбърт – един от известните академици, опитали се да обяснят щастието. Друг цитат от същата презентация, която може да откриете на сайта на ТED, гласи:  „Това, което правим, хората, с които сме и това, за което мислим, имат огромно влияние върху това колко сме щастливи. Същевременно това са фактите, които са особено (трудни) за учените да изследват.”

Бих добавил към този цитат и „нещата, които споделяме.”

 

Трябва да се върнем към корените на същността си и да мислим по-малко кое как ще повлия на другите, а как ще повлияе на нас, колкото и безсмислено да изглежда на пръв поглед, тъй като още от древни времена (и по този начин доказвам, че социалните мрежи тук нямат никаква вина) на хората подсъзнателно е заложено желанието да се харесат един на друг.

 

Затова правим (някои) неща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии