21.1 C
Бургас
неделя, декември 3, 2023

Сексът, градът и новата чанта

Секса и градътПсихолозите твърдят, че жената била по-податлива на маркетингови влияния. Психически ние по-лесно сме се влияели от красивите реклами, лъскавите вещи, симпатичните и близки до нас образи в киното и телевизията. А те налагат стандарти, които никой не може да покрие, но пък създават у нас чувството, че трябва да ги постигнем… или поне да се опитаме. Това не е урок по феминизъм или защитна пледоария, а поглед над нашите малки увлечения.

 

Ах, тези сериали, тези лъскави романчета! Те са поп-културата – лесно смилаеми, с ясни послания, с преувеличени образи и консуматорско поведение. Сексът и градът направи фурор, защото представи жената, която чете тези романи, която гледа сладникави филми и си купува 100-тния чифт обувки без угризения. Но тази жена не е лиглата, не е разглезената кукла, която не се интересува от нищо друго, освен от външния си вид. Дарън Стар нарисува образа на жената с интелект, професия, кариера, бъдеще, личен живот, интереси, която няма нужда да бъде красива заради мъжете, а заради себе си. Това което всяка от нас усеща – външният вид ни прави по-уверени, по-стабилни, по-сигурни в качествата ни като професионалисти и творци.

 

Отчаяни съпругиГероините от списанията и телевизионните програми са нереални, изопачени, но казват нещо много важно – жената може да бъде всичко, да постигне всичко и няма нужда от друго, освен от мечтите си. Някои психолози твърдят, че Тя купува красивите вещи – дрехи, аксесоари, произведения на изкуството, защото настъпи векът на жената-професионалист, която има възможност сама да си осигури желаното. А тази възможност – финансова и независима, означава нещо – поставя я по някакъв начин в обществото, дава й правото да заяви присъствието си в него.

 

От друга страна вещите са просто нещо красиво, което е достижимо за нас, дори когато се чувстваме нещастни. Или както казва една от героините в Отчаяни съпруги – „жените трябва да знаят, че могат да направят нещичко правилно, дори това да е задушено“, или в друг случай – да облече скъпа рокля. Това няма да оправи проблемите й, но ще й даде увереността, че утре ще се справи. Да, нереално е да търсим техния стандарт на живот, да се опитваме да ги обожествяваме или приемаме за реално възможни, но определено тези образи могат да служат за пример, дори и чрез фикцията, че приятелството, любовта, успехът съществуват, ако ние се стремим да ги осъществим.

 

МацкаКогато зададох въпроса защо ги гледаме тия филми, приятелките ми отговориха – защото ни вдъхновяват, намираме нещо наше, женско в тях. Стабилната връзка, кариерата, разбирателството с най-близките не са толкова невъзможни. Жената няма да предаде по правило, както циничното ни общество предполага. А когато интимната връзка пропадне, то това не значи автоматично, че полът е виновен за това. Всъщност виновни сме си ние, че сме се вторачвали в неподходящите хора или че не сме се поставяли от страната на другия. Вярно, устроени сме различно, но това, че не се разбираме, няма нищо общо. Психологически сме способни да разберем половинката си, но обикновено не се и опитваме. На това ни учат тези шеговити, преувеличени, понякога тъжни, понякога смешни ситуации, които се представят в романчетата и сериалите. Привързването към тези образи може да бъде знак, че все още търсим тези устойчиви взаимоотношения или решение на даден проблем. Всъщност, това явление е един вид поставяне извън ситуацията, реален поглед над личните ни проблеми.

 

Няма кой да посъветва една жена как да се справи с предателство, как да задържи мъжа до себе си, как да преодолее проблемите в работата си, защото ключът към тези решения е в самия човек. И няма защо да се срамуваме от малките си мании, от сладките удоволствия, от привързаността ни към телевизионните образи. Зад бизнеса, милионите, касовите продукции и скъпите вещи, за които харчим парите си, стои нашата увереност и успех. Нека поживеем в нереалните светове и се привържем към тях, защото човекът от векове го прави. Сега е просто по-лесно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии