22.6 C
Бургас
четвъртък, юли 25, 2024

Мъртви души възкръсват като управители чрез системата на НАП

Според многобройни сигнали на наши потребители, се оказва че системата на НАП (Националната агенция по приходите) може да изведе като представляващ предприятието друг човек и дори мъртви души. С внедряването на електронните услуги и изградената връзка с Търговския регистър на Агенцията по вписванията масивите от информация за фирмите се прехвърля автоматично в системата на данъчните. Но за редица предприятия като кооперации, сдружения с нестопанска цел и дори фирми, които се управляват от колективни органи (управителни съвети, надзорни съвети) информацията се натрупва или изобщо не се актуализира.2015-01-31-logo-nra[1]
Така на практика се получава, че на излезли от управлението или починали лица се появяват в управителните съвети като представляващи по удостоверенията, издавани от НАП. Разбира се официалното оправдание на администрацията е, че нямат достъп до регистрите на тези организации, но не е така. Кооперациите се регистрират в Търговския регистър, подобно на всяка друга фирма, а след всяко събрание, на което се променя състава на управителните органи, те са задължени и актуализират информацията.
Сдруженията с нестопанска цел пък като спортни клубове, асоциации, читалища, фондации се регистрират във фирмените отделения на окръжните съдилища и дори вече се поддържа и нарочен регистър с актуална информация за тях и управлението им. Въпрос на един клик е всяка администрация да отвори регистъра на Бургаския окръжен съд например, за да се провери актуалния състав на управителните органи и представителството на тези организации:
http://www.os-burgas.org/index.php/ng

ot-2012-g-nqma-da-deklarirame-dohod-pred-nap-ako-se-smenili-rabotata-28882[1]
Въпреки това, администрацията на НАП е коректна към „пострадалите“ и своевременно по Ваш сигнал може да поправи недоразумението след Вашата намеса и сигнал за нередност. Лошото е, че това недоразумение много често струва пропуснат срок за кандидатстване по мерки и програми на ЕС, кандидатстване пред Агенцията по заетостта за назначаване на безработни лица от уязвими социални групи и т.н.
Според други „пострадали“ обаче, след няколко месеца недоразумението се повтаря?! Какво да се прави? Въоръжете се с търпение и давайте сигнали за тези нередности на „системите“, не подминавайте очевидните грешки и неефективни решения на администрацията, бъдете активни граждани (но не агресивни, както някои от нас). Все пак това е нашата администрация, която трябва да работи по-ефективно, качествено и в полза на всички нас.
Хубавото е че има все по-голяма чуваемост и подадените от нас сигнали и препоръки за подобряване на системата се разглеждат и тя се подобрява. Това е пътят, няма друг! Дерзайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии