31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Как да си направим слънчев часовник в градината

Подробно ще ви обясним как да си направите креативен и модерен слънчев часовник в градината с помощта на няколко саксии и подходящите растения, които да засадите в тях. Вашите деца определено ще харесат часовника, да проверяват часа и да поливат „часовете”.gradinski-slanchev-chasovnik

Слънчевите часовници са класическа украса за градините още от древността. Но те са нещо повече от една декорация. Те са полезни и чрез тях можете да образовате и да заинтригувате малките обитатели на вашият дом. Да си направите ваш слънчев часовник ще е едно забавно приключение, което няма да ви отнеме повече от един следобед, време през което да прекарате заедно със семейството в градината и децата да научат нещо повече за това как позицията на слънцето се променя от час на час, къде е юг и къде север.

Инструкциите по-долу са за часовник, който изобразява часовете. Но вие лесно може да го модифицирате, като отбележите точките за закуска, обяд, следобедното спане, времето за игра и т.н. Точността на часовника ще се променя, тъй като слънцето променя своят път през различните сезони, така че ще се налага през няколко седмици леко да напасвате слънчевият си часовник.

Нужни Материали:

  • 8-10 мънички саксии, които няма да засаждаме.
  • 3-4 по големи саксии, в които ще засадим растения
  • Една саксия за център на часовника
  • Бамбук, дървен или метален кол
  • Почва
  • Светлолюбиви растения
  • Материали за боядисване / бои и четки, или спрей, защо не и тебешир/

zasajdane-na-rasteniqtaПърва стъпка: Да боядисаме „часовете”

Трябва да се декорират саксиите, които ще играят ролята на часове. По-големите саксии ще са разположени на 9, 12, 3 и 6 часа, а с по-малките саксии ще се отбелязват междинните часове 1,2,4,5,7 и тн. А как ще боядисате саксиите оставяме на вашето въображение, може да си ги боядисате с боя и четка, може всяка саксия да боядисате в различен цвят, може да ползвате спрей за боядисване или цветни тебешири. Какво ще използвате зависи от вашето виждане и вашето настроение.

Посадете Растенията

Вземете едрите саксии, които ще ползвате за отбелязване на основните часове и ги запълнете с почва. Може да посадите един вид растения във всички саксии, може да е един цвят или във всяка растението да е с различни цветове. Или да засадите за всяка саксия различно растение. Това си зависи изцяло от вас. Забавна алтернатива би била, да оцветите някои по-интересни като форма камъни и да сложите тях на някои от часовете.

Подгответе терена

Осигурете си място във формата на квадрат или кръг с ширина около метър, метър и половина. Може да го покриете с чакъл, ако искате да е по-дълготраен вашият слънчев часовник. Или просто да ползвате някакво платнище, а защо не и директно върху тревата, ако имате затревена площ. Най-важното е мястото да е добре осветено и да не попада в сянка, защото тогава слънчевият ви часовник няма да действа.boqdisvane-na-saksiite

В центъра на часовника трябва да поставите гномона, това е нещото което хвърля сянка и отбелязва часа. В нашият случай ще е саксия в която ще набучим бамбуков прът или нещо друго право, което да хвърля правилна сянка. След като сме поставили гномона, трябва да разположим и „часовете”, за това трябва да знаем точният час и по него да изчислим разположението на саксиите или на всеки кръгъл час да поставяме саксията определена за този час.

Така може да се ангажирате за целият ден и да прекарате един забавен и незабравим ден с вашите деца.

Повече креативни идеи за обзавеждането на вашият дом и градина може да намерите в сайта ни Как да обзаведа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии