25.1 C
Бургас
петък, юли 12, 2024

Днес е… 6 Март

Една година има само 365 дни (366 във високосна) и е напълно в реда на нещата един и същи ден да отбелязва годишнините от всевъзможни събития. 6 март свързва рождената дата на велик художник, футболен клуб и фармацевтичен продукт в едно, въпреки своя делничен вкус.

Aspirin Bayer

Всеки, бил в Италия, мечтал да я посети, или просто ориентиран в Ренесансовото изкуство, е чувал името Микеланджело. Прословутият италиански склуптор и художник е роден в Капрезе именно на днешната дата през 1475 година. Вероятно този факт е бил известен и на хакерите, които през 2002 година създават вирус, носещ името на художника.

 Няколко века по-късно, през 1869 година Менделеев представя първата Таблица на химичните елементи пред Руското химическо общество. Форматът и класификацията на учения са се запазили и до днес. Всички изучаваме „Менделеевата таблица“ и се опираме на нея, що се отнася до познанията ни по химия.

Тридесет години по-късно, отново на 6 март, Байер патентова Аспирина като запазена марка. Всъщност те не са открили нищо ново. Основната му съставка е била известна още в Древна Гърция, където Хипократ я използвал за успокояване на болки. Но… древният лечител не е имал екип адвокати, нито законов ред, за да направи това, което от Байер успяват в края на 19-и век.

Реал Мадрид Днес и футболните запалянковци, фенове на Real Мадрид, ликуват. Преди 112 години е основан испанският футболен клуб, който и до днес остава на върха с 9 европейски трофея и отличие за Футболен клуб на 20 век от ФИФА.

На 6 март е и премиерата на операта Травиата от Джузепе Верди през далечната 1853 г. Днес празнуват независимостта си в Гана, а освен това, рожден ден дели и първият преносим, клетъчен телефон, произведен от Моторола през 1983. Можем да добавим още, че днес е Международният ден за борба с Глаукомата. Независимо от историческите поводи, обаче, 6 март е един ден по-близо до Първа пролет. Бъдете усмихнати и поставете свежи цветя у дома си – ще освежат и настроението ви.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии