20.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 5 Март

Завърти обръчРаботната седмица вече е преполовена и сигурно повечето от вас отпиват от (поне) второто си кафе и отпочиват за минутка от работата.

Преди пушачите да посегнат към дозата никотин, имайте предвид, че днес той има рожден ден. Всъщност, по-точно казано, днес е денят, на който тютюнът за пушене е донесен в Европа от испански мореплаватели. Те сигурно не са се замисляли, че след 500 години той ще създава такава суматоха на континента. Дори не са предполагали какви дебати ще се водят по повод тютюнопушенето половин хилядолетие по-късно.

 

Но, оставяйки тютюна на страна, 5 март е дата, белязана с няколко интересни събития. Именно на тази дата е патентован… обръчът. Онзи, с който си играят дечицата… и особено пластичните дами в шоу-програмите. Като отворихме въпроса за най-малките, днес е и рожденият ден на програмата „Лека нощ деца“, която приспива малки и големи вече 54 години.

Засади дърво

 

Освен това, 5 март е и ден, който определено ще остане в историята с научните открития и експерименти. На този ден е осъществено първото клониране на свиня през 2000 г. Три години по-късно на Марс е открито замръзнало езеро.

 

Тези открития обаче нямат нищо общо с официалния „Ден на равното заплащане в ЕС“. Идеята за този ден е сравнително скорошна. Дискриминацията в заплащането на двата пола, както и доскорошното недопускане на жени на ръководни постове, са проблеми от особена важност за ЕС, които търсят своето решение.

 

И ако не знаете защо сега масово засаждат дървета в Иран, да знаете, че днес е Националният им ден за залесяване. Подобни дни има по цял свят, но те в никакъв случай не могат да бъдат достатъчни. Ако помним, обаче, че всеки човек трябва да посади дърво, построи дом и отгледа син, то нищо не ви пречи да осъществите поне едно от трите. А най-лесното е да проследите различните акции по залесяване и да се включите в тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии