14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 11 Март

сър Пол МакартниПрекрасните, романтичните Венеция, Верона, Париж… те са в оперите и театрите, картините на великите художници, приказките за непобедимата любов, страстни предателства. Вероятно те са закодирани в днешната дата, защото именно на 11 Март е премиерата на цели две произведения на Верди – Риголето (1851) и Дон Карлос (1867). Ако досега не сте се потапяли в атмосферата на операта, може би днес ще отделите малко от времето си, за да се запознаете с нея. Каква по-добра възможност от това да ги видите точно в деня, в който две от най-известните опери са били изпълнени за пръв път?

 

Освен на оперното изкуство, днешната дата принадлежи и на редица други събития. На 11 Март 1702 г. започва издаването на един от първите всекидневници в историята – вестникът The Daily Courant в Англия. Почти 3 века по-късно, отново в Кралството, музикантът Пол Макартни получава титлата „Сър“ от Елизабет II.

св. Софроний Врачански

 

У нас това е рождената дата на Института по психология към БАН. Той пък дели празника си с деня на ракетните войски. А според българската православна църква, днес е денят на св. Софроний Врачански.

 

Но с не толкова приятни неща свързваме 11 Март 2011. Една година се навършва днес от опустошителното земетресение в Япония, което предизвика цунами и авария в АЕЦ Фукошима. Оттогава по света се организират помощни акции, както и протести срещу атомните електроцентрали. Но светлина можем да открием навсякъде. Ако Япония може да се отърси от подобно смазващо събитие, то светът е дорасал достатъчно, че да преживее всичко, което съдбата му е приготвила. А това си е достойна тема за размисъл. Пък и нали след всяка буря има дъга… Хубав и успешен ден! И безавариен също!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии