14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 12 Май

Да изчистим България за 1 денДнес е денят, в който доброволци ще изчистят България. Красотата на обграждащата ни действителност, според психолозите, е от особена важност. Ако сме заобиколени от сивота и мръсотия, освен че вредим на физическото ни здраве, вредим и на психическото си такова. Затова, ако всеки от нас си направи труда да изчисти, дори само градинката пред блока, ще видим как и настроението ни ще блесне, заедно с града. Но това съвсем не е достатъчно. Днес е и денят, в който да се замислим, че не трябва да стигаме до там, че да ни е нужен специален ден, за да изчистим България. Можем да я поддържаме чиста. Също както поддържаме домовете си чисти.

 

Медицинска сестраДнес обаче, е и професионалният празник на медицинските сестри. Тази дата е рождена за Флорънс Найтингейл – една от най-влиятелните жени на всички времена. В кариерата си на сестра тя поставя основните изисквания и правила на професията, с което я издига високо и й придава благородството, което има днес. Сестринският труд е сред най-важните в болничното лечение. Сестрата е тази, която трябва да обгрижва пациента, да се стреми да му осигури комфорт, да облекчава страданията му. Честит празник на всички мед сестри.

 

Речта на краляНа 12 Май 1937 г. е коронясан крал Джордж VІ – бащата на кралица Елизабет ІІ. Ако все още не сте гледали кино-хита „Речта на краля“ днес е особено подходящ ден за това. Въпреки краткото си царуване, Джордж VІ има особено интересна история. Възкачва се на трона, след като непокорният му брат се влюбва в американката Уолис Симпсън, която е разведена, а според британските закони по това време, Едуард няма право да се ожени за нея в качеството си на крал на Англия. Той абдикира, за да последва любовта си, което прави по-малкия му брат – Джордж, наследник на трона.

 

Освен това, на 12 Май е открит Българският спортен тотализатор (1957 г.), а през 2001 г., отново на тази дата, стартира шоуто Стани богат с водещ Ники Кънчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии