22.1 C
Бургас
неделя, юни 23, 2024

Днес е… 20 Април

Едгар Алан По

Красотата била симетрия. Или поне така твърдят рекламите на пластичните хирурзи. Всъщност Сложните ни предпочитания клонят повече съм хаотичната и пъстра хубост, но за това няма да говорим. Още повече в един от най-симетричните дни в годината. 20 Април разбира се, ако не ви изглежда симетричен, ще ви споделим, че това е 111-тият ден от 2012 година. Красота!!!

 

Този 111-и ден от 2012 г. е също рожден ден на един от любимите литературни жанрове – криминалния разказ. През далееечната 1841 г. Едгар Алън По публикува разказа си „Убийство на улица Морг“. Кой кого убил на въпросната улица няма голямо значение. Важното е, че от този момент нататък жанрът става любим на публиката. Кървища, престъпления, интриги и един Хорейшио (На местопрестъплението) – това искат хората. Явно.

 

жерналистическо перо

20 Април е важен и в родната ни журналистика. На този ден, само 5 години след публикуването на въпросния разказ, излиза първият брой на първия български вестник – Български орел, издаван от Иван Богоров. Съвсем случайно Богоров е нацелил дата, която през 1991 г. ще бъде обявена за Международен ден на свободния печат. Денят е предложен от организацията Репортери без граници. И вероятно няма общо с нашия си Български орел, но пък символиката ни позволява Сложно да вдигнем чаши за наздравица в редакцията. Честит рожден ден на българския печат, колеги!

 

И не можем да не пропуснем още един малък факт за 20 Април. На този ден, през 1935 г. сигурно са имали доста материал за вестниците в София, защото тогава стартира автобусният транспорт в столицата. Шеметен ден е бил през вековете този 20 Април, а?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии