11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 27 Май

От Русия с любовНеделната утрин е за почивка, излежаване, закуска пред телевизора и мързел. А кой би могъл да си представи добра английска закуска без хрупкави препечени филийки. Ето заради това си заслужава да празнуваме днес, защото на 27 Май 1919 г. е патентован тостерът, който изхвърля филийките. Чарлз Страйт сътворява този революционен уред, за да не загарят вече забравените филийки. Моделът му работи с часовников механизъм, който изхвърля хляба, когато времето за изпичане изтече. Английската закуска пък (за гладните да споменем) се състои от пържени яйца, наденички, бекон, зеленчуци, сирене, сладка, овесена каша и препечени филийки. Всъщност, да им се зачуди човек на това как пазят фигурите си с такава стабилна закуска… Е, огладняхте ли? Ние определено ДА!

 

Освен това, на тази дата е премиерата на „От Русия с любов“ – втория филм за Джеймс Бонд. В ролята на агент 007 е Шон Конъри, а историята е по едноименния роман на Иън Флеминг. Запазени са емблемите на героя – Мартини, Бентли, красиви жени и тежки цигари.

 

Санкт ПетербургКато заговорихме за Русия, на този ден е основана „западната столица“ (която всъщност е на север) – Санкт Петербург. През 1703 г. Петър Велики официално открива града, построен специално, за да бъде столица. За целта сградите са проектирани от западни архитекти с Европейски изглед. Целта на Петър е да осъвремени Руската империя, да я приближи към великите сили. Днес Петербург е средище на културен живот. В него се намира един от най-големите музеи на изкуствата в света – Ермитажът, който е и една от най-големите забележителности в града. Него можем да сравним със само три музея на планетата – Британския, Лувъра и Метрополитън в Ню Йорк. Там са изложени творби на Микеланджело, Рембранд, Пикасо и много други. Може да се видят и бижутата на Фаберже. Ентусиасти са изчислили, че за да го видите целия, при това без много много да се спирате, биха ви били нужни 10-ина години. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии