24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 29 Юни

Екзюпери„Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне.“С тази мисъл на Екзюпери ви поздравяваме на днешния петъчен ден. Най-вече, защото днес е рождената дата на френския писател. Известен най-вече с приказката „Малкият принц“, Екзюпери е един от най-вълшебите и мъдри писатели на миналия век. По професия той е пилот и именно със самолет губи живота си през Втората световна война. В наследство са останали едни от най-дълбоките, но и най-популярни сентенции.


Рожден ден ще вдигат днес певицата Никол Шерцингер и пилотът от Формула 1 – Фернандо Алонсо. 


РимДнес е и празникът на Рим – най-големият град в Италия. И един от най-старите в Европа, основан през 8 в. пр. н. е. И, разбира се, една от най-мечтаните дестинации за романтичните души, които искат да усетят духа на Античността. У нас пък, 29 Юни е празник на градовете Своге и Павликени. Първият също води началото си от Античността, като се свързва с тракийските племена, населявали тези земи. Поради липса на финансиране и възможност за разкопки, все още не е започнала метаморфозата на градчето в исторически център. Вместо това често го свързваме с шоколадовите удоволствия. Ммм, дояде ли ви се вече?


св. св. Петър и ПавелОсвен това, на днешната дата празнуваме и Деня на р. Дунав. Интересен факт за нея е, че е единствената в Европа, която тезе от Запад на Изток. Тъй като пресича цели 10 държави (тоест…. огроооомна част от континента) тя от най-важните търговски връзки, при това още от Римско време. 


Имен ден ще честитим на всички с името Петър и Павел – днес е Петровден. Да са живи и здрави и да им се чува името по хубави поводи! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии