7.1 C
Бургас
сряда, февруари 28, 2024

Днес е… 9 Март

Наполеон и ЖозефинАх, романтиката. Цветя, свещи, вечеря… 9 Март определено носи заряда на романтичен ден. Дали е заради наближаващата пролет, или заради свежите цветя от вчерашния празник? А може би има нещо общо с това, че днешният ден е 69-ти от началото на годината (тъй като 2012 г. е високосна), а може би заради сватбата на една двойка известна с бурния си романс – Наполеон Бонапарт и първата му съпруга – Жозефин. Истината е, че французинът, чието име сме чели стотици пъти в учебниците по история, наистина е обичал своята Жозефин. Нейните изневери, опитът за покушение, както и неспособността й да дари Императора с наследник, прекратяват брака, но съвсем не изтръгват любовта от сърцето на Наполеон. Тази любов показва един друг Бонапарт, който става образец за обичащ мъж.

 

Навярно историята на Наполеон и неговата съпруга са били известни на първата еднополова двойка, сключила брак във Вашингтон през 2010 г. Трудно е за вярване, обаче, че те избират именно 9 Март за дата на бракосъчетанието си. При всички случаи остава символичността на датата, свързала след препятствия една двойка преди 2 века, която отбелязва и годишнината от сватбата на другиЮри Гагарин двама, които също преминават през безброй трудности и неодобрение.

 

Двойката сигурно се подготвя да отбележи 1 годинка от смелата си постъпка. Жулиет Бинош, от своя страна, вероятно избира торта, тъй като днес е рождения и ден. Роден на 9 март е и Юри Гагарин – първият човек излетял в космоса.

 

53 години на сцената отбелязва и Барбра Милисънт Робъртс. И преди да се запитате „Коя пък е тази“ – става дума за Барби. Куклата Барби. Тя дебютира на панаира на играчките в Ню Йорк през 1959 г. и оттогава не е излизала нито от мода, нито от сърцата на хората. Създателка на Барби е Рут Хандлър, която й придава всичките черти на „прекрасната американка“ – тя е висока, стройна, руса, с аленочервени устни и искрящи очи. Може би не знаете това, но Барби е точно пропорционално копие на човек в мащаб 1:6. Идеалната жена в джобен формат, която е винаги в крак с модата.

 

Освен всичко друго, от 2002 г., 9 Март е и Световен ден на DJ-я. Не знам как празнуват DJ-ите, сигурно не ходят на дискотека, но кой знае… Може пък да попитате сами тази вечер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии