24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Чужденец чисти лицето на България, оспорва медиите на собствената си страна

Дигиталният номад Кристоф Лаво с артистичен псевдoним Kris3D рече и отсече „България не е само Роми и Проститутки!“. На парижанина очевидно му е дошло до гуша да обяснява на сънародниците си, че след като вече 10 години София е негов дом, не би трябвало България да е толкова лошо място.

   Нещото, което е провокирало толкова остра реакция от страна на французина, е образът на България, който френските медии се опитват усърдно да наложат. Онагледено в сайта на Кристоф седят снимка на ромки, носещи пълни чували, вероятно с крадена или разграбена стока и такава на магистрална фея, офертираща клиент в Мерцедес. „Щом се заговори за България, медиите отразяват единствено това“, обяснява Крис.

   Дори собственият му дядо се чудел на акъла му, когато преди 9 години младият програмист и 3D дизайнер съобщава, че е решил да заживее в България. Дълго преди да избухне скандалът с експулсираните от Париж „български“ роми, сред огромна част от френската общественост дефиницията за българите е била „Tziganes“ и „Prostituées“.

   За щастие, един хубав ден Кристоф се събужда с мисълта, че този долен начин, по който френските медии искат да осквернят страната ни, не може да продължава да се лансира. Той се заема лично да отвори очите на своите съотечественици, прокламирайки в блога си – „Внимание! Пред очите ви ще се разкрият гледки, които, ще ви накарат да осъзнаете, че България е една нормална страна, в която живеят нормални хора като нас.“ Следват редица представителни снимки от София от птичи поглед, Рилския манастир, Рилските езера, Витоша, селище с наредени китни къщички, врязващо се в Черно море.
Крис уточнява, че на България не може да се гледа като на едно огромно циганско гето, а по-скоро прилича на една Малка Франция с градове, села, планини и море – „нещо, с което, не всяка държава е Европа може да се похвали“.

   Към края на статията французинът прави синтезиран отчет на най-големите предимства на столицата ни. „Живеейки в София, сред нейното 2-милионно население, аз имам удобството да: съм на 5 мин. от центъра, за да се видя с приятели на по чашка или на кино; на 20 мин. от пистата за ски и сноуборд, където целодневната ми карта за съоръженията е само 12 евро; също така съм на 20 мин. от планината, където сред природата мога да се полюбувам на реката и дори на хобито си риболов; а ако ми се ходи на море, съм на 3 часа от финия пясък на Гръцкия плаж.

   За да не звучи цялата картинка прекалено розова, чужденецът споделя, че България страда от серизони социални и икономически проблеми, особено след влизането й в евро-съюза. Мафията и корупцията са внедрени във всяко ниво, „включително при полицаите, които ни спират по пътя“. Но лично той е очарован от факта, че когато неговият две-годишен син споделя играчките си с другите деца в парка, хората се познават и общуват помежду си.

   В заключение г-н Лаво споделя „България не е рай, но със сигурност не е и средновековна държава, каквато се опитват да я изкарат френските репортажи. Едно е сигурно – тази страна е привлекателна туристическа дестинация, богата най-вече от към природа. За съжаление не е много позната сред французите, въпреки удобните двучасови полети от Париж за 50 евро отиване и връщане.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии