24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Бирата е новото вино

Бирата била полезна за сърцето също колкото винотo!

Каква по-добра новина от това! Еми, ето, вече няма да черпим дамите с вино, което е скъпо, ами с бира. Та нали и тя е полезна за сърцето. Като са еднакво полезни, защо не са и еднакво евтини, питам пък аз?

Е как защо бе, мосю, ще каже някой французин, ами нали виното се прави толкова дълго – чака се гроздето да порасте (или каквото там прави), после да ферментира, да отлежава и т.н, после няколко годинки още допълнително в мазето на сянка за оскъпяване (аз си мисля, че им сменят годините на етикетите с фотошоп, сега за 1-2 години никой нищо няма да каже), бам едно ДДС с цена на двулитровка минимум – и давай, народе, консумирай 30 минути няколкогодишен труд. Пък то, виното, според авторитета Веско Маринов, горчало. Бирата не горчи – тя само леко натрапва с приятния си досег до вкусовите рецептори – бирата е сладка.

Ама да, ама виното е плод, продължава моя въображаем невидим събеседник от френски произход с прякор Кабернето. Ми, викам му аз, като искаш плод, вземи си бира с лимон! Лорд Съмърсби познаваш ли го? От каменица пък даже, нали са много свежи, изкараха на пазара бира фреш лимон. Какво знаят те, лордовете, за бирата.

Изследователите смятат, че вероятно този ефект на намаляване риска на сърдечносъдовите заболявания  е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини. „

Ето, има и витамини! В днешно време консуматорът като чуе витамини и очите му са на тристаседемдесетиосемцялоидветрети отворени. Сякаш витамините ще спасят света! Българското у мен обаче надига гняв и си вика, гледай ги, значи, хабят само ябълките и гроздето за изгъзици – не могат една хубава 50 градусова ракия да сварят, ами… Едно време как се е лекувал народа? „-Де да знам, какво ме питате, аз съм жив само от 20 годинки.”

Изводът, ако мога така да си позволя да ви го сублимирам, е – пийте бира, за да сте здрави. По един литър на ден. Който иска да е по-здрав – може и по два. А един познат наскоро даже апелира, че щом се дарява кръв, защо да не започне да се дарява и бира. Той естествено предложи себе си за събирач на даренията, от благородност, нали.

Идва лято – време е да се лекуваме. Айде На-Здраве!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии