20.1 C
Бургас
неделя, октомври 1, 2023

Кои ни прославиха?

        Ние, българите, сме известни с нашето деликатесно кисело мляко (чиято солидна конкуренция може да бъде единствено немското такова), божествената природа (отстъпила място на безкрайните бетонени джунгли от хотели, комплекси и т.н.), красивите и смугли българки (които вече са изрусени, напомпани и прегорени от солариума) и какво ли още не. Не можем да забравим и великите личности на нашата страна – Вазов, Ботев, Левски, Джон Атанасов, Валя Балканска, чийто глас още се рее в Космоса, Петър Петров и кой ли още не. На 100 % съм убеден, че имена като първите пет са ви до болка познати. Но на още толкова отгоре се басирам, че хабер си нямате кой е Петър Петров.

         Ето затова тук ще ви дадем малко повече информация за неизвестните, но все пак велики българи, които ни прославиха пред света. Петър Петров е роден в Берковица през 1919 г. Считан за един от най-продуктивните изобретатели на ХХ в. и както може да се очаква – адски подценен в собствената си държава. Благодарение на г-н Петров днес разполагаме с дигиталния ръчен часовник, а негово произведение е прототип на съвременния безжичен сърдечен монитор, който се използва в болниците по света. Не е ли това повод за национална гордост?

         Друго слабоизвестно име у нас е Димитър Съселов. Вие може и да не го знаете кой е, но в Канада е доста добре познат, а през 1998 г. дори и в Харвард, тъй като го канят да стане професор там и да преподава. Съселов е ръководител на екипа, който преди няколко десетилетия открива, че най-отдалечената планета, която е позната на астрономите, се намира на 5000 светлинни години разстояние от Слънцето.

     Наджаков    Представяте ли си света днес без да можем да си копираме документите? Каква ли щеше да е алтернативата? Добре че Георги Наджаков ни е спасил от тези терзания, понеже през 1937 г. прави революция в световната физика и открива фотоелектректното състояние, което по-късно довежда до създаването на фотокопирната машина.

         Братя Райт са световноизвестните учени, които провеждат първия моторен полет в САЩ (1903 г.). Браво на тях за това! Кой обаче е ентусиастът, който прави почти същото на родна територия? Едва 16-годишен Асен Йорданов излита във въздуха, макар и с немоторен аероплан, и предизвиква удивление у сънародниците ни. Нужно ли е да споменавам, че той собственоръчно е изработил самолета, с който излита? И че няколко години по-късно пак той е този, който извършва първия моторен полет в рамките на България?

   Йорданов      Пак той изобретява въздушната възглавница в автомобилите, която сигурно е спасила милиони човешки живота от средата на 50-те години на миналия век та до сега, Йорданов също е създал и безжичния телефон с възможност за включване на няколко човека във връзката (т.нар. конферентен разговор) и какво ли още не. Прославил България чак до САЩ! За съжаление – тук си останал недооценен.

         Карл Джераси може и да не ви звучи много българско, но това е защото е евреин с майка, родена във Виена, и баща – кожен лекар от София. Всъщност, корените на Джераси са чисто и просто български, затова не може да не се гордеем с него и неговото изобретение – хапчето Антибебе. Ето малко прослава и от спортния свят – Йорданка Донкова, разбира се. През 1988 г. държи рекорда за 100 м. с препятствия, който – о, чудо! – си стои неподобрен и до днес!

         Хвала и на скулптора Асен Пейков, който е създател на прословутата статуя на Да Винчи в Рим. Той е създал над 1300 творби, повечето от които са световноизвестни паметници на културата и до днес. Сред тях се нареждат: статуята на Леонардо Да Винчи на летището на Рим, бронзовата Минерва в Университа в Бари, мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, фигурата на Атлета в Чекиньола, бюстът на папа Пий XII за конгресния център Мондо Милиоре, бронзовата роза и др.

         ХранаКосмическата храна – ето това също сме дали на света! Българският Институт по криобиология и лиофилиозация начело с акад. Цветан Цветков разработва специалната храна, която запазва своите вкусови, хранителни и ароматни качества в температурни стойности от -50 до +50 градуса по Целзий! Идеална за космически пикник, нали?

         Не знаете, че сърцето има и шести тон? И аз не знаех. И проф. д-р Иван Митев не е знаел, докато странен пациент, при който се чува различен сърдечен тон, не влиза един ден в кабинета му. Професорът провежда изследване, след което разбира, че този необичаен шум се чува както при някои здрави хора, така и при заболели от различни болести на сърцето.

         Деменция, церебрална парализа, неврологични заболявания – за всички тях вече има създаден лек, който ако не на 100 %, то поне при определени условия лекува или подобрява състоянието на пациента. Лекът се казва нивалин и е създаден през 1956 г. от проф. д-р Димитър Пасков. нивалинТайната съставка на нивалина е кокичето. Да, точно така! Нежното и крехко зимно цветенце, което избива под тежкия слой сняг в студените месеци. Проф. Пасков разбира за чудодейните свойства на кокичето, когато болно момиче започнало да пие вода от вазата с кокичета, които родителите й оставяли в стаята.

         Не можем да подминем Георги Боршуков, който е един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван във филма „Матрицата“ с Киану Рийвс.

         Ето че и ние сме НЯКОИ в този огромен свят на излъскани особи, вървящи по червени килими и отпиващи вино от реколта ’67-ма. Не е нужно да си прославен, за да си велик и да се гордееш със себе си! А вие почувствахте ли се горди, след тези разкрития?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии