31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Когато сексът е тема табу

В 21 век сексът и култът към красивото човешко тяло са се превърнали в най-ефикасното средство за печелене на пари. Рeкламната и филмова индустрия се възползват максимално от разкрепостеността на съвременния човек. Но какво се случва, когато нормалната физическа близост между мъжа и жената илезе извън приемливата за обществото норма и темата за секса се превърне от нещо напълно нормално в табу?

секс табуВ съвременното модерно общество се наблюдава един изключително интересен парадокс – броят на хомосексуалистите постепенно се увеличава, въпреки че те чисто биологически не могат да се размножават. Това е толкова масово явление, че огромна част от обществото (като изключим по-възрастните и консервативните) дори го приема за нещо нормално. В някои щати на Америка са толкова толерантни към гей общностите, че браковете между тях са разрешени със закон. Но за разлика от либералните американци, в много други държави по света (включително и България) на хомосексуализма се гледа с лошо око и темата се е превърнала в табу. Сексът между двама души от един и същи пол за мнозина е нещо извратено и непонятно. Хомосексуалистите са заклеймявани от обществото, че вървят срещу Майката Природа и че прескачат всякакви допустими морални, законови и етични граници.

Тук ставаме свидетели на още един интересен парадокс – лесбийките са много по-добре възприемани като гей двойка, отколкото мъжете хомосексуалисти. Да не споменаваме колко печели порноиндустрията от горещите филмови сцени между две или повече жени. Докато гей порното с мъже не се радва на толкова положителни отзиви сред болшинството от публиката.секс табу

Хората са склонни да реагират доста остро и враждебно срещу хомосексуалистите, да ги осъждат и клеветят, без дори да са си направили труда да опознаят самия човек. Други пък са изненадващо толерантни към тях и смятат, че сексуалната ориентация на личността не е от първостепенно значение за нейния характер и това, че си различен не те прави задължително лош човек.

Независимо как реагират на хомосексуализма различните култури и общества, за науката психология той е само малка част от разнообразните видове полова патология и представлява разстройство на цялата личност (както всяко друго полово смущение).

Психологическият хомосексуализъм е най-разпространен. Най-често срещаните причини за него са чувство за малоценност, омраза към жените (породена от някои обстоятелства или от възпитанието); всичко, което може да накара момчето да се страхува от жените; всичко, което може да феминизира момчето (доминиране, авторитарност, потискане, чувство за малоценност и т.н.).секс табу

При биологичния хомосексуализъм мъжът притежава всички външни белези, характерни за пола му. Въпреки това той мисли като жена, реагира като жена, има подчертано женски вкусове и т.н. Травестите са хора, които се чувстват затворени в капана на мъжкото си тяло и сякаш не са в своята кожа. Единствената възможност е евентуална хирургическа намеса, която би могла да даде на този човек пола, към който той действително принадлежи.

Съществуват и „случайни” хомосексуалисти. Подобни прояви се срещат когато дълго време са лишени от жени (казарма, изправителни домове, затвор).

Някои хомосексуалисти приемат аномалията си без страдания. Други изживяват огромни вътрешни драми с неподозирана сила. А чувството, че са презирани и отхвърлени, само засилва терзанията им.

Много талантливи хора са хомосексуалисти и това не е попречило на тяхната дарба, нито на любовта на феновете им. Ето и няколко известни имена на холивудски звезди, които се отличават не само със своя безспорен талант, но и с различната си сексуална ориентация: Елтън Джон, Рики Мартин, Джордж Майкъл, Нийл Патрик Харис (Барни от телевизионния сериал “Как се запознах с майка ви”); Синтия Никсън (Миранда от „Сексът и градът”).секс табу

Предлагаме ви и един списък с известни исторически личности, за които се твърди, че са били хомосексуалисти. Бенджамин Бритън (композитор); Джани Версаче (моден дизайнер); Ричард Лъвското сърце (крал на Англия); Аристотел (философ); Елинор Рузвелт (първата дама на 32-ия президент на САЩ, също така писател, публицист и правозащитник); Гюстав Флобер (писател); Винсент Ван Гог (артист и художник); Фреди Меркюри (певец); Вирджиния Улф (писателка); Оскар Уайлд (писател); Леонардо да Винчи (изобретател и художник); Микеланджело (художник, скулптор и архитект).

Едва ли бихме могли да си представим какъв би бил животът днес без тези видими исторически линости, допринесли толкова много за развитието на културата, изкуството и литературата.

Следва продължение… 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии