23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Иван Русев – Новият Майстор в живописта

 

 

изложба    За трета поредна година галерия „Бургас“ представя платната на талантливия импресионист Иван Русев. След като миналогодишната му изложба пожъна подобаващо грандиозен успех, днес на 12 юни от 18.30ч.  се състоя новата среща между публиката и творчеството на художника. В запазена марка на автора се превърна да редува и съпоставя нежната невинност на букет цветя, с тази на невръстно дете, свежестта на морския бриз със свежестта на току-що откъснат плод, красотата на природния пейзаж, с финеса на голо женско тяло.

 

   Майсторска живопис, присъща за импресионистите от по-миналия век, съчетана с подбрани сюжети, гледани на живо и пренесени от натура върху платното, представлява последната изложба на живописеца.

 

   Изненадата, с която Русев развиван русев и ненчо русевълнува допълнително публиката, бе правейки я съпричастна с акта на създаване на своите картини. Голяма част от платата бяха придружени от фотографии, които разкриват моменти от процеса на рисуване.

   „Природата е най-голямото ми вдъхновение“, признава авторът. „Тя е толкова чиста и невинна, за мен е щастие да пренасям тази чистота и невинност в домовете на хората чрез моите платна. Ако има нещо, което бих искал да крещя с цяло гърло, това е: „Хора, бъдете сетивни! Отворете сетивата си за красивото“. Но тъй като не е нужно да крещя, оставям картините ми да говорят.“

 

 

русев рисува

   Любопитен факт е, че всички цветя и плодове, наредени на изложбата, са били прясно откъснати и незабавно нарисувани. Русев споделя, че точно в месеците, когато е било време да подготвя изложбата си, е получил възможността да отседне в къщата на свои близки, която се намира в подножието на планината. „Имах уникалния шанс да проследя разцъфването и нарисувам всяко едно цвете от двора и гората – нарциси, иглики, лалета, люляци, горски маргаритки и други полски цветя.“

 

 

букет от кмета   Дори на Великден, живописецът не изоставя четката. Взема три шарени яйца от семейната трапеза, композира ги в натюрморт и създава картината „Великден“.

 

   Месец преди изожбата, художникът присъства на красива сватба на свои приятели. Там фотографира две шаферчета, които превръща в свои малки музи, които не след дълго овековечава в картина.

 

ягодки

   „Когато рисувам, забравям за всичко останало. Чувствам единствено любов! Любов към природата, любов към това, което правя! И съпреживявам красотата на мига.“

 

   Живописецът отправя сърдечна покана към всички бургазлии и гости на града, които биха желали да споделят една красива, позитивна емоция, да заповядат в галерия „Бургас“, намираща се на ул. Абоба 13.

 

 Нестандартни хрумки като букет от узрели ягоди, съпоставка между бели и боядисани Великденски яйца, както и нарциси, рисувани директно от двора, без дори да бъдат откъснати, са част от изненадата, на която публиката може да се наслади до 9 юли включително.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии