23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Днес е… 16 Юли

Спасителят в ръжтаАко понеделнишкият мързел още не ви е пуснал, предлагаме ви гарнитура за ароматното кафе – кратка разходка из специалните поводи, свързани с днешния ден. Само какво сме ви приготвили…


На 16 Юли 622 г започва Ислямското летоброене. На тази дата пророкът Мохамед напуска Мека, където опасностите за него нарастват, за да се пресели в Медина. А там го „приютяват“ съюзници. С това преместване се ражда и ислямът като вероизповедание, както и календарът, отброяващ времето за вярващите. 


В по-модерните времена, архивите разказват как на 16 Юли 1951 г. е публикувана една от 100-те книги на ХХ в. – Спасителят в ръжта на Джеръм Селинджър. Редица авторитетни издания, включително сп. TIME, класират историята като една от задължителните, които човек трябва да прочете в живота си. Въпреки това, обаче, след смъртта на Джон Ленън книгата дълго време била забранена за преиздаване и продажбав САЩ. Причината? – Марк Чапман поискал автограф от певеца върху нейно издание, преди да го убие. Но това така и не навредило на популярността на книгата, дори напротив – интересът към нея се увеличил.


жонгльорС професионалния им празник поздравяваме и цирковите артисти, тъй като днес е Денят на жонглирането и жонгльорите. Ети ви идеалното предложение за разпускане след първия работен ден от седмицата. Не, всъщност нямахме предвид да започнете на подхвърляте документи и канцеларски материали във въздуха. По-скоро съветваме да завършите вечерта с цирково представление на живо или на DVD. 


На 16 Юли е родена и една от най-обичаните певици на България за всички времена. Макар и отишла си рано – едва на 25 години, Паша Христова остава като висока звезда в българското изкуство. С огромен диапазон, изкусна игра между тоновете и непринудена импровизация, изпълнителката на Повей, Ветре продължава да бъде еталон. А ние избираме да празнуваме рождението и, забравяйки за миг трагичния и край. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии