23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Днес е… 1 Май

Като дете ми беше особено чудно как така на Деня на труда хората почиват. Всъщност, интересното в отбелязването на този ден е, че идеята му се заражда в една от малкото държави, в които днес не се празнува – САЩ. Денят на труда започва да се отбелязва на тази дата, когато в Щатите протестират за 8-часовия работен ден. По-късно се пренася в Европа, където се свързва с индустриализацията и организираното във фабрики производство.

 

Кристалният дворец в ЛондонОтново на 1-ви Май, през 1851 г. се провежда първото Световно изложение. Идеята е на Принц Алберт, а събитието е открито от кралица Виктория. С това започват редица изложения по света, които са символ (също) на индустриализацията и икономическото развитие. За първото изложение е построен Кристалният дворец – дело на Йозеф Пакстоун. Стъклената конструкция бързо се превръща в атракция на Лондон, докато не изгаря през 1936 г, след което не е построена отново, поради проблеми със застраховката. Той е и сред малкото монументи, свързани със Световното изложение, които не съществуват днес. (За справка, Айфеловата кула в Париж също е конструирана за Световното изложение през 1889 г.)

 

Кинг КонгДнешната дата свързваме и с друг архитектурен гигант – Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, първият небостъргач с повече от 100 етажа. Манхатънската забележителност е открита на 1-ви Май 1931 г. Височината и е 381 метра, което прави 102 етажа. Всъщност, в борбата си за най-висока сграда, архитектът поставя на върха антена, която прави Емпайър Стейт Билдинг 443.2 м висока. А името си получава от символичното наименование на щата Ню Йорк – Имперският щат. Символът на града дълго време държи преднината като най-висока сграда в Ню Йорк, до появата на Кулите близнаци, но си връща титлата, когато те биват разрушени от терористичните атаки (11 Септември 2001 г.). Няма как да пропуснем, обаче, най-популярната филмова роля на сградата, която честичко се появява в продукции, свързани с Ню Йорк, а именно филмът Кинг Конг, където Горилата се покатерва на небостъргача, за да се спаси от преследвачите си.

 

Вместо заключение, ще споменем, че на Хавайските острови днес празнуват Деня на гирляндите. Хубав празник, който да отбележи началото на топлите сезони, морските вълни, сърфа и плажните приключения, не мислите ли?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии