18.1 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Бънджи – адреналинов скок от ръба на разума

„Луд умора няма.” Може би с тази мисъл в главата всеки търсач на силни усещания решава, че е дошъл моментът да опита нещо ново, откачено и лудо. Нестандартните и щури забавления винаги са заемали едно специално място в сърцата на всеки роден авантюрист.

  9702 0Напълно в реда на нещата е когато си млад да искаш да грабиш от живота с пълни шепи, за да има какво да разказваш на внуците си след време. Някъде на границата между разума и лудостта са били създадени екстремните спортове, а един от тях безспорно е скокът с бънджи (или с парашут, но за това удоволствие се заплаща доста повече).

   От личен опит мога да заявя, че никога няма да бъдете абсолютно подготвени за това главозамайващо прежиживяване.

  Ето какво трябва да знаете, ако все още не сте опитвали нищо екстремно, а скокът с бънджи заема централно място в списъка ви „Десет неща, които трябва да направя, преди да умра”.

  Ако страдате от акрофобия (безумен страх от височини) това въобще не е за вас. Изберете си някакъв по-подходящ начин за изразходване на натрупалата се енергията, който няма да ви докара инфаркт.

         d75c4ef2c01ae6fd6650de6298226713 1 large

Бънджи не се препоръчва за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, сърдечни проблеми), бременни жени и хора с тежки форми на очни заболявания. Излишните или недостатъчно килограми (над 105 или под 45 кг) също могат да се превърнат в сериозна пречка пред осъществяването на това начинание. Ако сте под 18 години задължително се изисква съгласието и присъствието на родител.

Най-известните места в България, където се организират такива екстремни мероприятия за любителите на силни усещания, са Аспаруховият мост във Варна (54 метра), проходът Витиня със своите внушителни 120 метра височина и мостът на Клисура (65метра). Ако сте начинаещи е по-добре да започнете с по-нисък скок.    

Въпросът за безопасността е на първо място. Историите, в които нечие въже се къса и горкият нещастник се размазва като палачинка, често се оказват художествена измислица, а вероятността това да се случи на вас е едно на трилион. Разбира се, като всеки един екстремен спорт и бънджи скокът крие своите рискове, но именно заради него самото преживяване е заредено с толкова много адреналин и еуфория.

Време е да се сприятелите с кантара и да узнаете своите точни килограми. Това е едно от първите неща, за което ще ви попитат хората от екипа, преди да ви екипират с предпазния костюм и пристягащите, еластични колани. Запомнете: точно сега не е времето да лъжете и криете своите няколко излишни килца. Това е наистина важно, ако не искате да ви отпуснат повече въжето и да се стигне до нежелани инциденти.product 78

Добре е предварително да премахнете всякакви обици, часовници, пръстени и бижута от себе си. Ще ви накарат да свалите дори и обувките си. Всичко това се прави за вашата собствена безопасност.

Трябва да слушате внимателно инструкциите, които ще ви бъдат дадени преди големия скок. Най-вероятно ще забравите цялата жизненоважна информация, когато се качите на ръба и усетите полъха на вятъра в косите си, но все пак…

Всеки от ентусиастите подписва декларация, чрез която съобщава, че доброволно е съгласен да скочи и фирмата не носи отговорност в случай на инциденти. Да, знам – звучи все едно си подритваш здравната книжка или подписваш собствената си смъртна присъда, но това е положението. Членовете на екипа ще ви се усмихнат любезно и ще ви обяснят, че това си е чиста формалност и досега не е имало нещастни случаи. Дори да ви се струва, че го казват само, за да ви окуражат, истината е, че вашата сигурност е техен приоритет и всичко се проверява по два пъти. Ако това ще ви успокои – можете предварително да си напишете завещанието. Шегувам се, разбира се.

Цената на един бънджи скок е около 50 лева. Клуб „Адреналин” във Варна често предлага промоции – ако сте група от пет човека ще ви излезе общо 200лв. За студентите също има отсъпки. Трябва да знаете, че се плаща предварително и ако в последствие се уплашите и решите да не се подлагате на това изпитание, парите няма да ви бъдат върнати. Това мотивира много от участниците да не се отказват.

phoca thumb l DSC 1607Непосредствено преди авантюрата не натоварвайте стомаха си с тежка храна. Не се знае как ще понесете люлеенето на въжето, когато сте с главата надолу и дали няма да върнете обратно бекона с яйца, които сте изконсумирали на закуска.

Когато сте вече на ръба и готови за скок, не правете грешката да гледате надолу към зейналата пропаст или тонове вода – рискувате в главата ви да нахлуят зловещи черни мисли, да се уплашите или разколебаете. Гледайте нагоре към небето, не мислете за нищо и освободете съзнанието си от всичко излишно.

Още щом полетите стремглаво надолу, ще усетите бясното нахлуване на адреналина в кръвта ви и как всичкият страх се изпарява като с вълшебна пръчица. Ще се изумите колко сте смели, ще се гордеете със себе си и с факта, че сте погледнали страха в очите. Ще се чувствате като победител.

За всеки случай си сложете памперс – предстои ви да разберете откъде се отделя адреналинът. Това беше още една шега. Смехът и свежите майтапи са безценни, когато ви предстои нещо подобно, защото ще разчупят напрежението.

Когато всичко свърши, остава един незабравим спомен и история, за която ще има да разказвате на своите приятели. Като доказателство за проявената смелост им покажете видео или снимки от вашето незабравимо изживяване. Няма значение дали са направени с любителски фотоапарат или камера.

Не забравяйте да отбележите в списъка, че сте осъществили една своя мечта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии